Paul Klee: Tűz és halál

csütörtök, szeptember 08, 2011

Fakutya

Jyväskylä-ből vonatoztam Helsinkibe, még tavaly tavasszal. Tampere környékén elakadt az állomásokat bemondó hangszalag, s egy monoton női hang hatszor mondta el a mondokáját: finnül, svédül, angolul, finnül, svédül, angolul, finnül, svédül, angolul, s még háromszor ugyanígy, hogy hamarosan megérkezünk Tamperébe. A hátam mögött, a túlsó ülésen egy fiatal fiú utazott, s mivel más nem volt a közelben, tőle kérdeztem meg, amikor fél percre rá befutott a vonat: Bocs, nem tudod, hol vagyunk? A pillantásra, ami a választ (Nem.) kísérte, már nem emlékszem, mert közben majd kipukkadtam a röhögéstől.

***

Pár hete Rigában egy olasz fiúval sétálgattam és eltévedtünk. Egy faházat kerestünk a folyó nemturista oldalán, s helyette előbb egy homokhegyre, aztán lerobbant gyárakra, elhagyatott temetőkre akadtunk. Sütött a nap, nekem a torkom volt bedagadva, neki az angollal voltak gondjai. Egészen jól esett a céltalan kóválygás, hangtalanul követtük egymás mozdulatait, mint két boldog kutya. Riga ielákkal van tele, minden utca iela, s a mi Kalnciema ielánk úgy bújkált mindennemű utcák között, mint nappal a szú fásult szívemben. Ahogy esteledett, a történeteink is az eltévedés témája körül kezdtek forogni: hogy ette meg őt majdnem a medve, s mi lett, amikor éjjel egyedül maradt az erdőben. Végül megtaláltuk a keresett helyet, zárva volt. Álltunk a kapu előtt, összenéztünk és nagyot röhögtünk. Útban hazafele megbeszéltük, egyetlen értelmes dolog az estében, hogy a iela lettül utcát jelent. S miközben nekem a fenti történet jutott eszembe, a nagy nyelvészeti felfedezésünktől a fiú gurult mellettem a nagy röhögésben.

Fakutyának fakutyák között a legjobb.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Amit leírtál, nem hiszem, hogy olasz volt, maximum valami hamisítvány. Ugyanis többek közt nagy bajszuk van. ;D
Azért van valami romantikus abban, hogy egy fiú és egy lány a temetőben sétál. Nekem csak egy biciklis megijesztésére tellett egy hűvös éjjel.

-fiin-

geréb marika írta...

Fiin, mindig segítesz felfedeznem saját szövegeimben a romantikát.

Névtelen írta...

Szerintem két alma vagy két szőlőszem is lehet romantikus, csak nézőpont kérdése.

Meg kell azért jegyeznem, ha egy fiú a szemeidbe néz, már el is lett varázsolva.

-fiin-